Právě si prohlížíte Dopis farnosti / 3. neděle postní 2022

Dopis farnosti / 3. neděle postní 2022

  • Rubriky příspěvkuInformace

Milí přátelé,

zdravíme vás z Plas tentokrát s trochu delšími – už předvelikonočními – zprávami.

Na stránkách najdete dubnový rozpis obsahující také program velikonočních bohoslužeb v našich farnostech. K němu vám chceme poslat pár vysvětlujících slov.

VELIKONOCE

Velikonoční triduum je opravdovým vrcholem liturgického roku. Každý z jeho dnů přináší skrze liturgii důraz na jeden z aspektů tajemství naší spásy. Poslední dva roky jsme toto tajemství prožívali jinak než obvykle. Slavili jsme ho většinou doma při domácích bohoslužbách. A myslíme si, že i tento způsob slavení, ke kterému jsme byli okolnostmi přinuceni, přinesl mnoho pozitivního. Určitě by bylo dobré, kdybychom si z něj i letos něco ponechali: pokud se např. nebudeme moct jedné z památek na velikonoční události účastnit ve společenství, můžeme oprášit domácí bohoslužbu z covidové doby; nebo se můžeme po obřadech Zeleného čtvrtku sejít doma ke slavnostní večeři a prožít ji se schématem, které jsme užívali v předchozích letech; domácí liturgie odpuštění na Velký pátek může také jistě vhodně doplnit velkopáteční obřady slavené v kostele apod. Byla by škoda ztratit hned to přínosné, co jsme i skrze obtížné časy pochopili a čím jsme byli obohaceni.

Zároveň jsme si ale během pandemie uvědomili, jak je pro nás společné slavení nezbytné. Shromážděný Boží lid je základem naší liturgie. A právě tento rozměr bychom chtěli posilovat. V našem misijním prostředí, kde se, jak dobře víte, nescházíme po stovkách a mnohdy a mnohde ani po desítkách, je někdy obtížnější slavit liturgii opravdu společně jako Boží lid. Nechtěli bychom do budoucna tedy nadále „drobit“ liturgii do mnoha míst a slavit ji v malých skupinkách, ale spíš se shromažďovat jen na několika místech a opravdu společně slavit. To nám také umožní prožívat liturgii a následná setkání ve větším klidu.

Proto letos neproběhnou všechny velikonoční bohoslužby na jednom jediném místě. Nejde vůbec o žádnou dramatickou revoluci. Místa, kde budeme slavit vigilii, budou např. „ochuzena“ o jednu jinou velikonoční slavnost. Ale ta zase proběhne v blízkém okolí. Největší změnou je tedy to, že jsme se po konzultaci pastorační rady odvážili sjednotit velikonoční vigilii ve starém okruhu na jedno místo. Letos proběhne v Plasích a naším úmyslem je, abychom ji za rok slavili v Manětíně. Tato dvě místa by se tak mohla pravidelně střídat. Rádi bychom v budoucnosti chtěli přistoupit k podobnému způsobu i v novém okruhu.

Důležité ale je, aby všichni, kteří se slavení chtějí účastnit, tuto možnost opravdu měli. Proto vás prosíme, abyste se v případě, že nejste pojízdní, nebáli obrátit na nás nebo na své přátele a my vám odvoz zajistíme.

PÁR INFORMACÍ

Několik stručných zpráv se do našeho dubnového farního rozpisu nevešlo. Ve stručnosti vám je tady posíláme:

Sbírka na Svatou zemi proběhne při Velkopátečních obřadech 15. dubna.

Koledování s „ráčnami“: na Velký pátek 15. dubna v 9:00 – z nečtinského náměstí do Plachtína.

Žehnání pokrmů: neděle vzkříšení 17. dubna

PŘEDVELIKONOČNÍ SVÁTOST SMÍŘENÍ

Na rozpisu najdete termíny určené k svátosti smíření. Prosíme vás, abyste jich využili. Pokud se chcete na svátost smíření domluvit osobně, neváhejte se na nás obrátit.

KOMUNIO

Ještě jednou vás chceme pozvat na vzdělávací a zároveň odpočinkový prázdninový týden pro křesťany naší diecéze (od 19 do 99 let), kde se můžete vzdělávat ve víře, zažívat církev jako komunio – společenství a nechat se tak povzbudit na své životní cestě. Letošním tématem je Církev (ekleziologie). Koná se 24.–30. července v Březí u Čachrova. Vhodné např. i pro manželské páry. Týdnem provází Jindřich Fencl a Vlastimil Kadlec, OMI.

Prosíme zájemce, aby se co nejdříve hlásili na této adrese: https://www.bip.cz/komunio

UKRAJINA

Pokud byste se chtěli zapojit do pomoci ukrajinským běžencům přímo u nás na místě, máme pro vás pár informací. Jako zástupci farnosti jsme se s Týnkou Koderovou a Zuzkou Láškovou setkali tento týden s paní Světlanou Romanivovou, která koordinuje v Plasích a okolí pomoc pro Ukrajince, kteří k nám utekli před válkou. Jejich zajištění se zdá být poměrně dobře organizováno.

Současnou největší potřebou je nabídka pracovních míst. Pokud byste ve svém okolí věděli o někom, kdo by práci nabízel, prosím, obraťte se s konkrétní pracovní nabídkou (místo, druh práce, požadavky…) na Zuzku Láškovou. Její e-mail je: zuzana.laskova1@gmail.com (popř. telefon: 777 248 000).

Pokud jde o potřebné věci, v současnosti by se hodilo pouze:

– ložní prádlo včetně peřin a polštářů

– obvazy

– spodní prádlo pro vojáky na frontě

Všechno by mělo být v dobrém stavu. Tyto věci je možné předat na faře v Plasích nebo v Dolní Bělé. Prosíme vás ale, abyste se omezili opravdu jen na tento krátký seznam věcí. Děkujeme moc!

Do bytu, který se právě vybavuje pro jednu až dvě ukrajinské rodiny, je s vaší pomocí sehnáno téměř všechno! Jste skvělí!

Týnka vzkazuje, že bližší informace všem, kteří se ozvali, pošle, jakmile budeme mít klíče od bytu a budeme moct začít stěhovat.

Jedna prosba ale přeci jen zůstává: nemáte někdo možnost zajistit stěhování z Plzně? (Aby se vešla lednička, pračka, postel, menší sedačka, skříňka a pár drobností.)

Prosíme, kontaktujte v tomto případě Týnku Koderovou (kristyna.koderova@centrum.cz, 777 710 802).

Jistě už jste i vy sami ve svém okolí, popř. na naší politické scéně zaznamenali množící se hlasy, které začínají pomalu zpochybňovat naši pomoc Ukrajincům a jejich dlouhodobější přítomnost u nás. Zneužití bolesti a také jinakosti druhých je velmi snadné a mnoho lidí na ně slyší. Prosíme vás, abychom ve své podpoře a pomoci vytrvali. Evangelium je jasné. Stačí si přečíst také to, co o běžencích a postoji křesťanů k nim píše např. papež František. Doporučujeme i článek našeho biskupa Tomáše: https://plzensky.denik.cz/zpravy_region/kdyz-vam-chteji-znasilnit-divku-musite-ji-branit-rika-biskup-holub-20220317.html

Za veškerou vaši pomoc opravdu děkujeme a těšíme se na společné prožívání Velikonoc!

Vaši misionáři obláti